Lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekevien mielestä Seinäjoen Ertestä on monenlaista hyötyä lasten- ja nuortenkirjastotyössä.
Erten viidentenä toimintavuonna teimme lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekeville kirjastolaisille kyselyn Seinäjoen Erten toiminnasta. Suomenkieliseen kyselyyn vastasi 137 henkilöä, ruotsinkieliseen 24. Vastauksista kävi selkeästi ilmi, että Erten toiminta on auttanut lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekeviä monin tavoin. Se on tukenut niin kuntien lukutaitorakenteiden pystyttämisessä kuin myös antanut iloa arkityöhön.
Koulutukset suosittuja
Eniten suomenkieliset vastaajat olivat käyttäneet kahta Erten palvelua: koulutuksia (68,4 %) ja lukukampanjoita (60,3 %). Myös julkaisuista oli ollut hyötyä liki puolelle vastaajista, yhteistyömalleista noin kolmannekselle ja reilusti yli 20 % oli lukenut Erten blogia sekä kuunnellut podcasteja.
Ruotsinkielisten vastaajien keskuudessa Erten palvelut näyttävät olevan vieläkin käytetympiä. Lukukampanjoita on käyttänyt 86 %, koulutuksiin osallistunut 79 % ja julkaisuista on kokenut hyötyneensä 58 %.
Koulutuksen määrän suhteen vastaajat olivat hyvin yksimielisiä. Yli 90 % sekä suomen- että ruotsinkielisistä oli sitä mieltä, että koulutuksia on tarjolla sopivasti. Reilusti yli 80 % myös kertoi, että Erten tarjonnasta löytyi koulutuksia, joista oli hyötyä työn kannalta. Noin 10 % koki, ettei saa tietoa Erten koulutustarjonnasta.
Seinäjoen Ertestä on ollut minulle hyötyä -väittämän kanssa yhtä mieltä oli 98,7 % suomenkielisistä vastaajista ja 100 % ruotsinkielisistä vastaajista. Perusteina mainittiin yleisimmin lanu-työ yleensä, koulutukset ja lukukampanjat. Alla muutamia poimintoja lukuisista perusteista:
Koska yksin työskennellessä ei ehtisi tehdä niin paljon kuin haluaisi ja Ertestä on saanut todella hyviä vinkkejä!
Esim. erityisten lasten ja nuorten ymmärtämisessä. Uusien ideoiden saamisessa.
Arjen kirjastotyöss䔓Oman työn järjestämisessä.
Många gånger! I grund och botten känns det fint och tryggt att det finns en så proffsig organisation som kan i princip allt :)
Kehittämistäkin löytyy
Lausetta “Mielestäni Erten pitäisi enemmän” oli jatkanut 42 suomenkielistä vastaajaa ja kolme ruotsinkielistä. Suomenkielisten kehittämisehdotusten ykkönen oli näkyvyyden lisääminen ja jalkautuminen (28,6 %), seuraavana erilaisten materiaalien tuottaminen (21,4 %) ja lanu-työntekijöiden verkostoitumisen avittaminen (14,3 %). Mielenkiintoista kyllä, neljänneksi nousi ajatus, jonka mukaan Erten pitäisi saada enemmän tunnustusta ja juhlia onnistumisiaan (9,6 %). Ruotsinkielisissä vastauksissa ehdotettiin mm. kirjastopedagogien verkoston perustamista. Myös toive rikkaammasta ja suuremmasta Ertestä mainittiin.
Större och rikare så att fler personer skulle kunna vara anställda för att jobba med uppdraget också på andra håll i landet.
Erten toivotaan tavoittavan kirjastolaisia eniten suoraan sähköpostilla ja uutiskirjeellä. Heti toisena toivelistalla on oman alueen AKE-yhdyshenkilön tai verkoston välityksellä. Myös nykyiseen tapaan ollaan tyytyväisiä.
Viimeisenä kysyttiin avointa palautetta Ertelle. Sitä antoi 54 suomenkielistä ja 8 ruotsinkielistä vastaajaa. Suomenkielisestä palautteesta yli 90 % oli kiittävää tai kehuvaa, ruotsinkielisestä 75 %. Kehitysehdotuksista mainittakoon yksinkertaisemmat kesälukukampanjat ja enemmän näkyvyyttä Erten toiminnalle. Kiitoksia tuli hyvin monista eri asioista, alla muutama poiminta vastauksista.
Älyttömän tärkeää työtä! Kunpa kaikissa kirjastoissa olisi riittävästi henkilökuntaa, jotta saataisiin hyödynnettyä teidän(kin) vinkkejä enemmän.
Hyvä, että joku seuraa ja kehittää toimintaa keskitetysti!
Jag uppskattar färdigt material, lästips, workshops etc. som Erte producerat.
Vastausten hyödyntäminen
Lämmin ja iso kiitos kaikille, jotka uhrasivat aikaansa kyselyn levittämiseen ja siihen vastaamiseen! Kysely auttaa meitä suuresti, kun parhaillaan suunnittelemme tulevaa toimintaamme sekä viestintäämme. Sen tulokset antavat myös voimia ja rohkaisua omaan työhömme: Vastaajien mielestä teemme oikeansuuntaista työtä ja meitä selkeästi tarvitaan. Tästä on hyvä jatkaa.
Mervi Heikkilä
Comentarios