Yhteistyömallit
Yhteistyön mallipohjien tavoitteena on tehdä kirjaston ja eri-ikäisten opetuksesta vastaavien tahojen välisestä yhteistyöstä tasa-arvoista ja vaikuttavaa eri puolilla Suomea. Yhteistyön mallipohja on asiakirja, jonka kunnat ja kirjastot voivat ottaa käyttöön haluamallaan tavalla ja muokata itselleen sopivaksi paikallisten resurssien mukaan.
Kirjasto,
varhaiskasvatus
ja esiopetus
Yhteistyön mallipohja on kaksiosainen. Periaatesopimusmallissa sovitaan sopimuksen tavoitteista, vastuista, viestinnästä, kustannuksista ja resursseista. Yhteistyösuunnitelmaan kirjataan tavoitteet eri ikäryhmille ja valitaan sopivat yhteistyömuodot.
Näin käytät mallipohjaa
1. Periaatesopimusmalli
-
Muokkaa periaatesopimus tämän tekstin pohjalta kuntaasi sopivaksi tai käytä sellaisenaan.
-
Sopimus yhteistyöstä on hyvä viedä kirjasto-, esiopetus- ja varhaiskasvatusasioista päättäviin elimiin, kuten lautakuntiin ja johtokuntiin.
2. Yhteistyösuunnitelma
-
Käytännön yhteistyöstä on hyvä sopia vuosittain varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja kirjaston kesken.
-
Keskeiset toiminnat ja tavoitteet kannattaa kirjata paikallisiin varhaiskasvatussuunnitelmiin, esiopetussuunnitelmiin, vuosisuunnitelmiin tai vastaaviin asiakirjoihin.
-
Laatimaamme mallipohjaa ja esimerkkitoteutuksia saa kunnissa hyödyntää vapaasti, muokata tai käyttää sellaisenaan.
-
Yhteistyösuunnitelmaan kirjataan tavoitteet eri ikäryhmille ja valitaan sopivat yhteistyömuodot.
Lataa "Kirjaston, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyön mallipohja" (Word):
Ideoita ja esimerkkejä yhteistyömuodoista, joita kirjasto, varhaiskasvatus ja esiopetus voivat yhdessä toteuttaa, löydät Seinäjoen erityistehtävän sivujen Vinkkivakasta.
Kirjasto ja
peruskoulu
Yhteistyön mallipohja on kaksiosainen. Periaatesopimusmallissa sovitaan sopimuksen tavoitteista, vastuista, viestinnästä, kustannuksista ja resursseista. Yhteistyösuunnitelmaan kirjataan tavoitteet eri luokka-asteille ja valitaan sopivat yhteistyömuodot.
Näin käytät mallipohjaa
1. Periaatesopimusmalli
-
Muokatkaa yhdessä peruskoulun ja kirjaston kanssa sopimus tämän tekstin pohjalta kuntaanne sopivaksi tai käyttäkää sellaisenaan. Sopimus yhteistyöstä on hyvä viedä kirjasto- ja kouluasioista päättäviin elimiin, kuten lautakuntiin ja johtokuntiin.
2. Yhteistyösuunnitelma
-
Käytännön yhteistyöstä on hyvä sopia vuosittain koulujen ja kirjaston kesken. Keskeiset toiminnat ja tavoitteet kannattaa kirjata lukuvuosisuunnitelmiin, paikallisiin opetussuunnitelmiin, vuosisuunnitelmiin tai vastaaviin asiakirjoihin.
-
Huomaathan, että olemme määritelleet yhteistyölle myös minimitason. Suositeltavaa olisi, että ainakin sillä tasolla yhteistyötä pystyttäisiin kunnissa tekemään.
-
Laatimaamme mallipohjaa ja esimerkkitoteutuksia saa kunnissa hyödyntää vapaasti, muokata tai käyttää sellaisenaan.
Lataa "Kirjaston ja perusopetuksen yhteistyön mallipohja" (Word):
Katso video: "Kirjaston ja peruskoulun yhteistyö”:
Kirjasto ja toinen aste
Yhteistyön mallipohja koostuu periaatesopimusmallista ja yhteistyösuunnitelmista ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Oppilaitokset ja kirjastot voivat ottaa mallipohjan käyttöön haluamallaan tavalla ja muokata itselleen sopivaksi paikallisten resurssien mukaan. Periaatesopimusmallissa sovitaan sopimuksen tavoitteista, vastuista, viestinnästä, kustannuksista ja resursseista. Yhteistyösuunnitelmaan kirjataan konkreettiset yhteistyömuodot. Ideoita ja esimerkkejä yhteistyömuodoista löydät yhteistyösuunnitelmapohjista ja valmiita materiaaleja alta linkein listattuna.
Näin käytät mallipohjaa
1. Periaatesopimusmalli
-
Muokkaa periaatesopimus tämän tekstin pohjalta kuntaasi sopivaksi tai käytä sellaisenaan.
-
Sopimus yhteistyöstä on hyvä viedä myös luottamuselimiin, esimerkiksi oppilaitoksen yhtymähallitukseen/yhtymävaltuustoon/hallitukseen.
2. Yhteistyösuunnitelma
-
Käytännön yhteistyöstä on hyvä sopia vuosittain oppilaitoksen ja kirjaston kesken.
-
Konkreettinen yhteistyö kannattaa kirjata tarkemmin myös paikallisiin toteutussuunnitelmiin, opetussuunnitelmiin, kirjastojen vuosisuunnitelmiin tai vastaaviin asiakirjoihin.
-
Laatimaamme mallipohjaa ja esimerkkitoteutuksia saa kunnissa hyödyntää vapaasti, muokata tai käyttää sellaisenaan.
Lataa mallipohjat alta (Word):
Materiaaleja kirjaston ja toisen asteen yhteistyöhön
-
Suuri amisopas. Kirjaston suuri opas amistyöhön. Opas on osa Itä-Suomen kirjastojen Amisagentit-hanketta, joka toteutettiin vuosina 2022–2023.
-
Lukulux-sivusto. Materiaalia lukemattomien nuorten aikuisten kanssa toimimiseen.
-
Eväitä opiskeluun -sivusto. Verkkomateriaalia yläkoulun ja toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Materiaalikokonaisuus on rakennettu Oulun kaupunginkirjaston ja Kempeleen kirjaston Viides tila -hankkeessa.
-
Ammattiin opiskelevan lukudiplomi. Sedu ja Seinäjoen kaupunginkirjasto.
-
Rikospakopeli 2. asteen opiskelijoille kirjastojen käyttöön. Porin kaupunginkirjasto.
-
Polkuja kirjastoon: Toimintakokonaisuuksia nuorten ja aikuisten kirjastotyöhön. Inarin kunnan kirjastotoimen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan tutkinto-ohjelman 1.3.2021–31.12.2021 toteuttama Lukukuntoa! -hanke.
-
Hyvinvointivirtaa-muistilista. Erten kirjaston ja toisen asteen työryhmän kokoama muistilista rohkaisee kaikkia kirjastoja osallistumaan ammatillisen koulutuksen syksyiseen hyvinvoinnin teemaviikkoon.