I sin fjärde artikel berättar Mia Spangenberg om biblioteksarbete med ungdomar och unga vuxna i Seattle.
Hälsningar från USA och Seattles bibliotek! Den här gången intervjuade jag Wally Bubelis, som arbetar med ungdomar och unga vuxna i Seattles södra bibliotek.
![Kolme nuorta selät katsojaan päin pitelevät käsiään ilmassa ja näyttävät voitonmerkkiä. Yksi nuorista pitää toista kainalossaan.](https://static.wixstatic.com/media/48bc8f_1bdbb228130043b484488f26465bbe17~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/48bc8f_1bdbb228130043b484488f26465bbe17~mv2.jpg)
När jag frågade vilka program som varit populära berättade han att områdena och invånarna runt bibliotekens olika filialer skiljer sig mycket åt. Därför kan ett program som fungerar bra på en plats misslyckas helt på en annan. Detta beror delvis på Seattles historia, där stadens svarta och vita befolkning placerades i olika områden: vita hänvisades till stadens norra delar och svarta till de södra delarna. Denna segregation syns fortfarande i stadens gatubild. Seattle har dock alltid varit en internationell stad som sedan dess grundande år 1851 lockat invandrare från bland annat Asien samt Central- och Sydamerika.
Biblioteket når ut
Enligt Wally är programmet Homework Help, som erbjuder hjälp med läxor, sannolikt det mest populära och framgångsrika bland ungdomar. Men inte ens detta program finns tillgängligt vid alla filialer. Han berättade också att Library Link, som ger barn och ungdomar tillgång till bibliotekets digitala tjänster via den offentliga skolan, är mycket uppskattat. Dock krävs satsningar för att barn och ungdomar ska känna till tjänsten och lära sig att använda den. Wally besöker regelbundet högstadier och gymnasier i sitt närområde ungefär en gång i månaden, för att informera om bibliotekets tjänster och rekommendera böcker till elever. Ungdomarna kan samtidigt låna böcker direkt från honom.
Wally anser att det länge varit svårt att locka ungdomar till biblioteket. En anledning är bibliotekens läge – filialer som ligger långt från skolor och busshållplatser når helt enkelt färre ungdomar än de som ligger inom gångavstånd eller är lättillgängliga med kollektivtrafik. Tillgången till datorer och bärbara datorer är också viktigt för tonåringar. På vissa filialer kan man låna bärbara datorer för användning i biblioteket, vilket lockar fler ungdomar. Den största utmaningen är dock att erbjuda program som ungdomarna både behöver och tycker om.
Biblioteket har försökt attrahera unga och vara relevanta genom exempelvis bloggen Push to Talk, som drevs i ungefär sju år men avslutades 2015. Där skrev ungdomar själva om ämnen som var viktiga för dem. Under pandemin 2020 försökte bibliotekarier göra biblioteket mer synligt på sociala medier, som Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat och TikTok. Men nu när biblioteken är öppna igen har detta arbete fått läggas åt sidan. Wally hoppas att biblioteket framöver ska se värdet i att lyfta fram ungdomars röster i sociala medier och skapa nya möjligheter att arbeta med ungdomar via dessa plattformar.
Ungdomar som jobbar på biblioteket
Biblioteket erbjuder också både volontär- och avlönat arbete för ungdomar. Syftet är att ge arbetslivserfarenhet och stärka samhörigheten. Två gånger om året kan ungdomar ansöka om jobb som tillfälliga assistenter. De får erfarenhet av biblioteksarbete, en bra lön och möjligheten att inleda en karriär inom biblioteksvärlden. För närvarande har biblioteket cirka 50 sådana assistenter, och många av dem har fått fasta tjänster eller studerat vidare till en magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.
Wally lyfte särskilt fram ett program som han genomförde tillsammans med kollegorna Cheresse Thoeny, Ken Gollersrud och Emely Perez, som alla arbetar med tonåringar. Våren 2020, precis när pandemin började, planerade de ett sommarprogram kallat Bug Safari. De anställde fem ungdomar som praktikanter under sex veckor. Ungdomarna fick viktiga arbetslivserfarenheter och lärde sig samtidigt att filma, redigera och ladda upp fyra videor online. Videorna lärde familjer och yngre barn om insekter och naturen, samt visade olika vetenskapliga experiment som kunde göras hemma. Trots att praktikanterna ofta fick arbeta utan övervakning lyckades de färdigställa videorna i tid och gjorde ett utmärkt jobb. Wally önskar att han kunde genomföra fler sådana program tillsammans med ungdomar. Den första videon kan ses här.
Wally ledde också programmet Math Buddies (Mattekompisar) under ett par år. I detta volontärarbete kom tonåringar till biblioteket efter skolan för att spela olika matematikrelaterade spel med lågstadieelever. Även om syftet var att ha roligt tillsammans, fick ungdomarna värdefull arbetslivserfarenhet och de yngre barnen fick nya vänner och förebilder bland tonåringarna. Programmet var mycket populärt, och biblioteket var ofta fullt av barn och ungdomar som hade kul tillsammans.
Mia Spangenberg
USA, Seattle